MADFINGER Games takımı tarafından 30 Nisan tarihinde piyasaya sürülen Gray Zone Warfare oyununu kısa bir mühlet deneyimleme fırsatı buldum ve burada tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Erken erişim sürümü olarak bizlere sunulan bu üretimde elbette birinci başta gözünüze performans sıkıntıları çarpıyor. Birçok oyuncu incelemesi de birebir biçimde yaşanan problemleri bizlere aktarıyor. Steam platformunda yer alan incelemelere bakacak olursanız oyuncuların bu durumdan şikayet ettiğini görebilirsiniz.
– Steam sayfası
Performans problemleri bir yana dursun, oyun içerisinde hayli farklı kusurlarla ve bug’larla da müsabakanız mümkün. Örneğin helikopterin kalkış yaptığı alanda sağda solda başsız askerlerin koşuştuğunu görebilirsiniz. Bu da oyunda yer alan komik yanılgılardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Lakin erken erişim sürümü olarak bu biçim durumları elbette es geçebiliyoruz.
Taktiksel bir savaş deneyimi

Oyunda bildiğiniz üzere taktiksel bir savaş tecrübesi bizleri bekliyor. Karakterin denetimini elimize aldığımız vakit silahı tutuşu ve sağa sola hakikat hafif eğilerek bakışı sahiden de bizi çabucak moda sokuyor. Bildiğiniz üzere öncelikle herkesin bulunduğu bir lobi kısmında bulunuyoruz. Burada bir misyon elde edebiliyor ve helikopterin geldiği esnada helikopteri binerek kendinizi açık bir alanda bulabiliyorsunuz ve misyonları bu açık alan içerisinde gerçekleştirmeniz gerekiyor.
Açık alan içerisinde daima olarak yeşilliklerin ve otların olduğunu görebiliyor ve daha evvel bu kadar yeşilliği Crysis oyunlarında görmüşsünüzdür. Münasebetiyle o hissiyatı direkt yaşatıyor diyebiliriz. Ortamı atmosfer açısından sahiden de hoş bir yapıyı bünyesinde barındıran oyunda yapacağımız taktiklerle ve atılımlarla bir arada gidişata direkt taraf verebiliyor ve kendi oyun üslubumuzu oyuna dahil edebiliyoruz. Hangi siperlerin ardına yatabileceğimiz, hangi kısımlarda ilerleyebileceğimiz ve nereye gerçek gideceğimiz büsbütün bizim ataklarımıza bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Münasebetiyle oyunda her bir oyuncu farklı bir tecrübe elde edebiliyor ve burada kendi tecrübenizi özelleştirip kişiselleştirebiliyorsunuz.
Oyunun karakterinizin silahı tutuşu, farklı tarafa yanlışsız bakışı ve nişangah mekanikleri nitekim hoş bir biçimde işleniyor. Birebir vakitte oyundaki vuruş hissiyatı hayli tok bir tecrübesi bizlere sunuyor. Tüm bu ayrıntılarla birlikte oyun erken erişim olmasına karşın hoş bir savaş mekaniğini içeriyor diyebiliriz.
Çevrimiçi çok oyunculu bir yapı

Gray Zone Warfare bildiğiniz üzere çok oyunculu ve çevrimiçi bir yapıyı bünyesinde barındırıyor ve tek oyunculu bir modu içerip içermeyeceği şu an için belirli değil. Tahminen de ilerleyen süreçte geliştirici grup sağlanan oyuncu geri bildirimleri ile birlikte bu modun da karşımıza çıkması mümkün olabilir. Lakin şu anda bu türlü bir durumun kelam konusu olmadığını aktarabiliriz.
Oyunun genel işleyişine ve yapısına bakacak olursak Escape from Tarkov oyunuyla da benzerlik gösterdiğini direkt söyleyebiliriz. Farklı farklı kalkış noktalarının bulunduğu ve birebir vakitte kendimizi farklı operasyonlara soktuğumuz imal içerisinde meyyit vücutları yağmalayabiliyor ve bu vücutlardan birinci etapta elbette epeyce kolay ögelerin bizlerin karşısına çıktığını söyleyebiliyoruz.
Oyunda yer alan yapay zekalar genel olarak birebir yağma içerikleriyle bir arada karşımıza çıkarken oyuncuların burada olması ile bir arada elbette daha farklı silahı ve kaynağı çantamıza alabiliyoruz. Aslında çanta sisteminin ve envanter sisteminin de çabucak hemen Escape from Tarkov oyunu ile epey benzerlik gösterdiğini tekrar belirtmek gerekiyor. Hasebiyle iki oyun ortasında da emsal niteliklerin olduğunu aktarmak istiyorum.
Geniş bir harita yer alıyor

Bunun dışında üretim içerisinde elbette geniş bir haritanın olduğundan bahsettik. Haritanın diğer bölgelerine gerçek ilerlerken elbette farklı indirme ve bindirme noktalarının burada olduğunu aktarabiliyoruz. Buralara helikopterle bir arada ilerleyebiliyor, helikopteri istediğimiz vakit çağırabiliyor yahut misyonumuz tamamlandıktan sonra atlayıp tekrar üsse geri dönüş yapabiliyoruz. Yani öncelikle kendimizi üs bölgesinde bulmaya hazırlanıyoruz.
Burada menümüzü açarak dilediğimiz halde ticaret yapabiliyor, alım yapabiliyor yahut öteki taraftan çeşitli vazifeler elde edebiliyoruz. Üs bölgesinde elde ettiğimiz misyonların ardından elbette kazanabileceğimiz mükafatların hangileri olduğunu da görebiliyor ve ona nazaran kendimizi misyona gerçek atabiliyoruz. Akabinde helikopterlerin kalkış bölgesine hakikat ilerliyor ve kendimize o bölgeye gerçek götürebiliyoruz.
Helikoptere indikten sonra kendimizi operasyon bölgesinde bulabiliyor ve çeşitli misyonları tamamlayabiliyoruz. Örneğin, bir bölgeyi keşfetme misyonu veriliyor yahut başka taraftan bir kaynağı bulmak için çaba etmek durumunda kalıyoruz. Bu şekil oyun içerisinde farklı farklı vazifeler bulunuyor ve bu vazifelerle birlikte de çıkartma sürecini tamamlamamız gerekiyor. Oyun aslında bu temel etrafında dönüyor ve arkadaşlarla bir arada daha eğlenceli bir tecrübenin kapısını aralayabiliriz diyebiliyoruz.
Görevleri tamamlayarak çeşitli mükafatların sahibi olabiliyorsunuz

Görevleri tamamladıktan sonra haritamızı açıp helikopteri çağırabiliyor ve helikopterin gelme müddetinin olduğundan bahsedebiliyoruz. Örneğin, bir dakika içerisinde helikopterin geleceğini görebiliyor ve harita içerisinde bu müddetin daima olarak işlediğini aktarabiliyoruz. Helikopteri beklerken elbette oyunun tam sürümü ile birlikte öteki oyuncuların da dahil olduğunu varsayarsak, bu bölgenin ağır çatışma bölgesi olacağını aktarabiliyoruz. Yani öteki oyuncular bu çıkartma bölgelerine pusu kurabilir, oradan bizleri çıkartmak istemeyebilir ve elimizdeki kaynakları büsbütün elde etmeye çalışabilir. Escape from Tarkov oyununda da tıpkı halde çıkış noktalarını tutan birtakım oyuncuların olduğunu aktarabiliyor ve bu oyunda da tıpkı halde bu sistemin yer alacağını şimdiden söyleyebiliyoruz. Münasebetiyle oyunun gittikçe zorlaşan bir yapıyla bizlere güçlü bir tecrübe sunacağını da aktarabiliyoruz.
Oyunun genel yapısına bakacak olursak, sahiden de ormanların ve yeşilliğin epeyce fazla olduğunu aktarabiliyor ve kendimizi rahatlatıcı bir ortamda bulabiliyoruz. Münasebetiyle bu durum aslında bir nevi oyuncuları zora sokan ögeler ortasında yer alıyor. Zira ağaçlar ve otların ortasından düşmanlar çıkabiliyor ve onları görmemiz de bu kapsamda zorlaşabiliyor. Böylelikle bu görünümlerin getirdiği bir zorluğun olduğundan da bahsetmek gerekiyor.

Harita içerisinde farklı bölgelere yanlışsız ilerleyebildiğimiz ve genel olarak vazife odaklı bir yapıyla karşılaşabildiğimiz üretimde çatışmaların sesleri ve silahın vuruş hissiyatı pek ülkü bir biçimde karşımıza geliyor. Bununla birlikte kendi planlarımızı ve stratejimizi oyuna dahil edebileceğimiz bir yapı ile karşı karşıya kalabiliyoruz.
Oyun için şu anda bahsedeceklerimiz bunlardan ibaret. Genel olarak oynayabileceğiniz ve bir baht verebileceğiniz bir yapıyı bünyesinde barındırıyor diyebiliriz. Siz de oyunu oynadıktan sonra yorumlar kısmına kendi deneyimlerinizi ve fikirlerinizi yazabilirsiniz. Pekala sizce oyun nasıl?